top of page

Recovery time (Време на закрепнување)


Давањето на вашето тело шанса да се одмори и опорави правилно, ќе обезбеди да добиете максимална корист од вашите тренинг и редовни активности. Исто така, го намалува ризикот од повреда и помага да се избегнат трајните последици од синдромот на префорсираност.


Времето на закрепнување (Recovery Time) е временски тајмер кој одбројува кога може да очекувате дека ќе бидете целосно опоравени и подготвени да имате корист од следниот значаен предизвик. Овој време се покажува на крајот на секоја активност. Количината на време односно времетрањето на закрепнување се одредува преку анализа на времетраењето и интензитетот на вашата снимена активност земајќи го во предвид тековното ниво на фитнес и историјата на активност.


Секое време што останува од вашето Recovery Time, на почетокот на новата активност, исто така, се зема предвид.


Во најголем дел, слични изведби/активности имаат слични времињата на закрепнување, но понекогаш е потребно подолго од нормалното да се одмори. Невообичаен напорен тренинг или настап на трка е добар пример. Друго слично сценарио е кога има ненадејно зголемување на вашиот 7-дневен тренинг во споредба со нормалното до тогаш активности. Шокот од брзо зголемување на оптоварувањето на обуките за краток временски период може да предизвика преостанат замор, истовремено да ги зголеми ризиците од повреда и должината на времето што е потребно за да се врати телото во подготвена состојба за некоја следна активност.


Честа заблуда за времето на закрепнување е дека препорачува целосен одмор додека не помине покажаното време за закрепнување. Имено, времето за закрепнување е наменето да го означи времето кога можете да очекувате доволно закрепнување за некоја следна напорна вежба или тренинг. Многу пати, лесно возење или трчање е дури и корисно додека времето за закрепнување покажува значително преостанато време до целосно закрепнување.
0 comments

Recent Posts

See All

Што претставува VO2 Max

VO2 max е една од главните мерка за кардио-респираторна фитнес и капацитет за аеробни перформанси. Можноста да се види моменталното ниво на фитнес подготвеноста и да се следат промените со текот на в

Comments


bottom of page