top of page

Како да вклучите медитација во тренинг програмата за возење велосипед.

Updated: Oct 1, 2020
За да забават и да помогнат да се смисли нивниот живот, некои луѓе се обраќаат кон молитва или јога. Други наоѓаат време да медитираат додека се на велосипед паметен тренер. Донесувањето малку внимателност во режимот на паметни тренери е полесно отколку што мислите. И тоа е одличен начин да им дадете на вашиот ум и на нозете темелно вежбање.


Тренирајте го вашиот мозок и нозете


Францускиот математичар Блеис Паскал рекол дека сите проблеми на човештвото произлегуваат од неможноста на човекот да седи тивко во просторија. Многумина од нас сметаат дека треба да медитираме повеќе, но едноставно тешко го практикуваме тоа. Идејата да седиме мирно сами со нашите мисли може да биде застрашувачка. Всушност, за да се најде ослободување од постојаното размислување, внатрешни споредби и непрестајното, повторувачко дружење, многумина од нас прибегнуваат да живеат во свет на деструкција.


За оние кои не можат да најдат време или мотивација да медитираат во текот на денот, зошто да не се обидете да ја комбинирате вашата паметна тренинг сесија со пракса на умственост?


Овој едноставен хак има многу придобивки. И за да го направиме тоа поефективно, со нашите извонредно тивки тренери за директен погон, навистина може да седите во тишина, исто како што препорача Паскал, додека ги вртите педалите и се прилагодувате.


Умственоста го зголемува задоволството


Медитативната практика не значи да се седи 8 часа на ден во пештера во Тибет. Секоја активност што ја правиме умно и со намера е форма на медитација, а возењето велосипед не се разликува.


Вклучувајќи го умот во нашиот паметен режим на тренери, сесијата станува исто толку тренинг за вашето ментално здравје како и за вашето физичко здравје. Покрај здравствените придобивки, студиите покажуваат дека комбинирањето вежби и умственост доведува до зголемено ниво на задоволство.


7 начини да донесете поголема мудрост во рутината на вашиот паметен тренер


Време е да се исклучите од сензорите BLUETOOTH® и да се поврзете со вашето подлабоко себе, кога влегувате во светот на усогласувањето на умот-телото. Тоа е свет во кој уживате во согорувањето на квадри и длабоко умно дишење, бидејќи вашето ментално и физичко здравје го преземате на ново ниво.


1. Започнете со цврста намера за сесијата

Многумина од нас користат вежбање како метод за бегство. Додека еден час отпуст на паметниот тренер може да послужи на краток рок, подлабоко е прашањето дека ние сепак мора да се справиме со основните прашања во одреден момент.


Во минути пред да започнете со вашата сесија, обидете се и потчукнете во она што се случува во вашиот живот. Што ви треба најмногу? Дали ви треба повеќе фокус и внимание? Или можеби се занимавате со проблематични емоции. Започнувањето со цврста намера да бидете со своите чувства честопати може да биде многу моќно кога е во комбинација со намерата да вежбате.


2. Избегајте од технологијата


За ефикасно медитирање, ќе мора да се откажете од многу работи од современата технологија кои што нè одвлекуваат од самите себе. Тоа значи дека нема ТВ, аудио книги, објави, музика, паметни телефони или списанија. Обидете се да го сторите тоа еден ден неделно, барем за да започнете.


3. Дајте му резерва на вашето тело


Многумина од нас се засолнуваат во сопствените глави. Но, ефикасната медитација е впрочен обратното, да се излезе од главата и да се ослободиме од немилите мисли.


Додека ја започнувате сесијата на тренинг, обидете се да го привлечете вашето внимание на физички сензации. Кои делови од вашето тело се чувствуваат вкочанети на почетокот? Кои мускули може да почувствувате дека работат? Дали можете да почувствувате суптилна промена во торзото со секој вртење на педалата на велосипедот?

Едноставно вклучете се и забележете што чувствувате!


4. Синхронизирајте го дишењето


Како дишете, има длабоко влијание врз вашиот нервен систем, а токму дишењето традиционално отсекогаш бил важен момент во медитацијата. За да го спречите вашиот ум претерано да талка, обидете се да го прицврстите вниманието на здивот. Одржувајте постојан ритам на дишење што е синхронизирано со вашиот вртење на педалите. Забележете колку длабоко дишете. Дали дишете длабоко во стомакот, или земате краток здив во градите? Забележете како тоа се менува со интензитет. Ако забележите дека сте изгубени во размислувањето, едноставно вратете се на здивот за да го вратите вашето внимание.


5. Експериментирајте со други параметри


Не секој може успешно да го прицврсти вниманието на здивот. Но, за среќа при возење велосипед, има неколку други опции. Ударот на педалот може да биде доста ефикасен параметар за велосипедистите. Изберете точка во мозокот за да го прицврстите вашето внимание и обидете се длабоко да го прилагодите ритамот што го исфрла.


6. Уживајте во интензитетот


Разумноста е за прифаќање. И кое е подобро време да го вежбате ова отколку кога сте во 3те минути во максимум VO2 интервал? Возењето велосипед е еден од најсложените физички спортови кои постојат, а разумниот пристап за тренингот со голем интензитет, може да ви помогне да вежбате како треба.


Ако имате намера да направите неколку интервали со висок интензитет, тогаш посветете се да ги завршите. Забележете каква била желбата одвнатре за да го завршите успешно тенингот. Потсетете се само зошто всушност ги правите интервалите, и фокусирајте се да ја исполните целта.


7. Секогаш бидете љубезни со себе


Бидете присутни со вашите мисли. Дали се споредувате себеси со другите или со вашите претходни перформанси? Дали се тепате себеси за неможноста да одржите дадена моќност? Покажете благодарност кон себе си што одвоивте време да се грижите и за вашата физичка и ментална состојба. Малкумина ја преземаат одговорноста да го сторат тоа, а целиот свет ќе има корист од вашите постапки.


Превземено од Џек Стафорд, специјалист писател на велосипеди, кој живее и вози во јужна Италија.


*** Информациите дадени преку нашиот блог не се наменети да бидат и не се замена за професионален медицински совет, дијагноза или третман што може да го обезбеди вашиот сопствен професионалец за здравствена заштита. Гармин не се обидува да дијагностицира, третира или лекува физички заболувања или ментално или емоционално прашање, болест или состојба. Нашите блогови се наменети да ви помогнат да ги постигнете своите здравствени цели и здравствени цели


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page
<